Et liv i det fri

En av Norges tøffeste eventyrere heter Monica Hundseid. Som 20-åring krysset hun Grønland, og stoppet ikke før hun i fjor sommer – i en alder av 25  – ble Norges yngste kvinne på toppen av Mount Everest. Trangen til å være ute startet tidlig.

Monica Hundseid i Himalaya

– Familien vår har alltid vært mye i fjellet, så helt fra barndommen har jeg likt å være utendørs. Det var det som var feriene for oss, forteller Monica, eller «Moa» som hun kalles.

Etter videregående ville hun ut i verden, og brukte fem måneder på å reise verden rundt med ryggsekk – før hun like bestemte seg for å gå over Grønland. Den første av mange langturer.

– Da var jeg 20 år gammel, og mor mi var livredd. Hun tilbød meg tjue tusen for å bli hjemme. De pengene har hun fortsatt, for å si det sånn, ler Monica.

En syk klatretur

Som 25-åring bestemte «Moa» seg for å legge ut på en av de mest strabasiøse klatreturene som finnes på planeten vår: Mount Everest.

– Først og fremst var turen var vanvittig flott, men veldig hard.

Som om ikke ekspedisjonen var tøff nok i utgangspunktet, kan man trygt si at Monica sin kropp ikke spilte helt på lag.

– Jeg ble syk, ikke bare én, men to ganger på veien opp. Først fikk jeg lungebetennelse, og deretter influensa. Det gjorde at ting ble veldig tøft til tider, forteller hun.

Først

Dette første til at oppstigningen måtte utsettes en del for Monica. For å bli de første på toppen den sesongen, hadde de valgt et litt risikabelt værvindu.

– Det kom en storm når vi var på toppen. Det gjorde at vi ikke kunne se så mye, eller gjøre noe særlig. Tok du av hanskene kunne du få frostskader, sier Hundseid.

Sykdommen, som gjorde turen til en særdeles strabasiøs affære, satte også sine spor på toppunktet:

– På toppen følte jeg ingenting. Jeg var verken, glad, sur eller sint. Jeg var bare utrolig sliten. På vei ned skjønte jeg ikke at ting var ekte. At jeg var på verdens høyeste fjell. Jeg tok fem skritt av gangen før jeg måtte hvile. Det var veldig tungt, forteller hun.

Essensielt utstyr

Når Moa skal i fjellet, er det noen ting hun alltid tar med seg.

– Jeg har alltid noe godt å bite i. Jeg forstår meg ikke på dem som bare skal rett opp og rett ned igjen, uten å nyte den tiden man har ute. Og et stort smil naturligvis – det er jo dette jeg liker aller best å gjøre, sier hun engasjert.

Av mer materielle ting er det alltid plass i sekken til sitteunderlag og skifeller.

– Jeg bruker skifeller fra Åsnes. Det er gode feller, som varer lenge. Jeg går på mine i mange måneder i strekk, og har feller som jeg har hatt i ti år, så de er utrolig slitesterke.

Moa Hundseid på toppen av Mount Everest

Solide ski

Skiene Monica bruker er også fra Åsnes, og de har vært med på en hel masse.

– Åsnes sine «Cecilie Skog»-ski brukte jeg over Grønland, men jeg bruker også «Helge Ingstad»-modellen, siden jeg er stor nok for dem. Jeg har brukt det samme paret med Åsnes-ski til å krysse Nordisbreen i Patagonia, Havanna Beach på Cuba (i sand) og Kobuk River i Alaska, så det er solide ski, forteller Hundseid.

Når hun går med hundene sine, bruker hun «Finnmarka»-skiene fra Åsnes, siden de ikke har stålkanter.

– Selv om de ikke har stålkanter så tåler de helt fint å renne ned på skare, og er stødige, robuste ski.

Ønsker du å følge Monica «Moa» Hundseid sine eventyr, kan du besøke bloggen hennes, eller følge henne på Instagram (bruk Instagram-appen til å scanne navnelappen hennes under, eller bare trykk på den):
Instagram tag for Monica Hundseid
Moa Hundseid