Hvordan velge sykkel til barna?

Å lære seg å sykle er en milepæl i livet. En ny verden åpner seg. For noen er det en nyvunnen følelse av uavhengighet – og en kilde til mye gøy. Det finnes også et hav av sykler der ute – så hvilken skal man velge?

Grunnregelen når det kommer til å velge riktig størrelse er at man skal alltid vokse ut av en barnesykkel, og ikke inn i den. En stor sykkel er vanskelig for barnet å håndtere, og resultatet av dette kan bli knall og fall.

Barnesykler

Barn vokser fort, og sykler til barn finnes derfor i flere størrelser og varianter, alt etter hvem den skal passe til.

Størrelser på sykkel til barn:
Når man snakker om typer barnesykler hører man ofte begrepene «12''-sykkel», «24''-sykkel» eller lignende. Disse begrepene forteller oss noe om hvor store hjulene på sykkelen er, oppgitt i tommer. 

0-2 år:

Trehjulssykkel og balansesykkel passer til de minste barna, og er en fin balanse- og/eller tråkkeøvelse inn mot en vanlig tråsykkel på et senere tidspunkt.

2-4 år:

12" barnesykler er den perfekte sykkelen for støttehjul-fasen. Slike sykler leveres som regel med støttehjul ferdig montert, og kan tas av når barnet mestrer balanseringen. De er også ofte ferdig utstyrt med både skjermer og bagasjebærer. Sykler i dette segmentet har ikke gir, og har pedalbremse til bakhjulet og håndbremse på framhjulet.

4-6 år:

16" barnesykkel passer best for de mellom fire og seks. Syklene i denne størrelsen leveres vanligvis uten støttehjul, men dette kan som regel monteres om det trengs. I likhet med 12'' sykler er det vanlig også her med pedalbremse bak og håndbremse foran, og 16’’sykler har heller ikke gir.

5-8 år:

20" barnesykkel er den første «ekte» sykkelen for mange barn. De fleste syklene i denne størrelsen leveres med begge bremsene på styret, og det er vanlig med gir (6, 7 eller 8 gir).

8-12 år:

24" juniorsykler er ofte det siste steget før man får seg en voksensykkel. I likhet med 20'' sykler har man her i de fleste tilfeller begge bremser montert på styret. 24'' sykler leveres dessuten ofte med flere gir. Alt fra 3-21 gir er vanlig i denne størrelsen.