ski til barn og junior

Hvor lange skal skiene være og hvilke andre egenskaper er vesentlige?

Hva skal du se etter når du kjøper ski til ungene og hva er viktig for at opplevelsen blir god?

– Det viktigste er mestringsfølelse, at ungene får ski og støvler som er komfortable og passelig lange. Både barn og unge liker å leke seg, både i skogsløyper, på hopp og på rails, sier Bjørn Blomvågnes hos Sport Norge Atleten. – Feile ski kan dessuten lede til innøving av feil teknikk, advarer han.

Ikke for lang - ikke for kort

Som utgangspunkt er regelen at carvingski skal gå til hake/munn. – Husk at barna skal vokse ut av skiene, ikke inn i de. To sesonger er som oftest passelig i den alderen ungene vokser mye. Skiene skal heller ikke være for korte, de svinger de for lett og barna får feil teknikk. I tillegg blir de ustabile i litt fart.

Twintip - med noe større lengde

Når ungene og ungdommen skal ha sitt par nummer to eller tre er det ofte twintip som står øverst på ønskelisten. Er det en bakdel med tanke på svingteknikk og bakkekjøring? – Ungdommen vil stort sett ha twintip, enten de står baklengs eller ikke. Med mindre de kjører aktivt i klubb, eller stort sett holder seg i bakken og øver carvingteknikk, er det bare til å velge twintip. Dagens twintip-ski har veldig gode bakkeegenskaper, de er robuste og de er best egnet når du skal utenfor løypen eller på rail og hopp. – Men kjøp gjerne litt lengre ski enn du ellers ville valgt, siden kontakflaten med snøen er noe kortere med bakende som vipper opp.

Myke ski til de yngste

Sport Norge byr på alpinski fra 70 cm lengde, som passer for 2-3-åringer, og oppover. Pass på å velge myke ski og myke sko. Ski med intergrert binding er ofte mykest og kan anbefales til de yngste. Når ungene kommer opp i 8-10 år, og gjerne skal ha ski på rundt 120 cm, begynner det å bli større forskjell på prisklasser og kvalitet. – Flere egenskaper er med på å påvirke skiopplevelsen, fra sving i bakken til grep på isete føre. Unger i 8-10-årsalderen, som har stått en del på ski, kan ha stort utbytte av at skiene er mer rolig og stabil i høy fart, og at de henger godt på underlaget også når det er utfordrende føre.