Sko deg riktig

Hvordan velge riktig tursko?

Emil Østberg Larsen (25) er avdelingsansvarlig ved skoavdelingen hos Sport Norge Storgata i Oslo. Han har stor interresse for turer i skog og mark, både raske som trege - og lange som korte. Emil deler villig av sine beste skotips:

– Ved valg av lave terrengsko bør man velge ut ifra om man skal gå på tur eller løpe, kan Emil fortelle. Til løping er min anbefaling som oftest å velge en sko som ikke er vanntett. Årsaken er ganske enkelt at hvis det først renner vann over kanten og inn i en vanntett sko, vil vannet bli værende på innsiden av skoen, noe som i sin tur gir en vesentlig tyngre sko.

Emil på tur i la sportiva sko

Tenk på terrenget

Ved løping bør man velge sko ut ifra terrenget man løper i. Til løping på grusvei og sti bør man forsøke å finne skoen som best mulig balanserer demping/feste-forholdet mellom harde grusveier og sleipe røtter.

Til orientering og sti/offroad kan man velge bort demping mot enda mer grovhet og grep i sålen da man er nødt til å ha bedre stabilitet og gripeevne utenfor vei. Ønsker man primært en sko som skal brukes til roligere turer og fjellvandring har man fire forskjellige muligheter: Lave sko uten skaft, en middels høy variant, stødig fjellstøvel med høyt skaft, eller en ordentlig kraftig jaktstøvel.

Når en velger sko til tur og fjellbruk bør en velge en sko som passer til eget behov. Faktorer som spiller inn er blant annet hvor ofte man skal gå, hvilket type terreng man hovedsaklig skal gå i og hvor tung oppakning man vanligvis har på ryggen.

Ved lette turer i skog og mark er det som regel å anbefale en sko som ikke er alt for tung og stiv, da en også kanskje skal gå med dem på skogsbilveier og dermed ikke er avhengig av stivheten og støtten som en vesentlig tyngre fjellstøvel vil tilby, informerer Emil videre.

To favoritter

– Min personlige favoritt til terrengløp er La Sportiva Helios. Dette er en perfekt allround
terrengsko med veldig lav vekt og meget gode ventilasjonsegenskaper. Skoen har en myk undersåle som gir god kontakt med underlaget og sikrer godt grep på sti og grus, men samtidig god nok demping til å løpe lengre partier på grusvei.

Til fjellvandring er min personlige favorittsko La Sportiva Trango TRK GTX. Skoen har Vibramsåle som sikrer god stabilitet og godt grep i krevende terreng. Gore-Tex membran holder deg vanntett på tur, og skoen har mye stabilitet som gir deg god ankelstøtte på turer med tung sekk eller i ulendt terreng. Her får man en lett allround fjellsko men samtidig god nok stabilitet på de mer krevende turene.

– God tur og nyt høstfjellet, avslutter Emil.