Sport Norge-butikkene klare i Bergen

I disse dager omprofileres de seks tidligere MX-Sport-butikkene i Bergen til Sport Norge.

Sport Norge har store planer for en ny detaljistfokusert faghandelskjede der de selv eier 51 prosent av butikkene, mens butikkdriverne skal eie de resterende 49 prosentene. Med denne eierformen kan vi fjerne grossist påslaget og viderefører alle leverandørbetingelser rett til butikkene.

-Vi velger denne eierstrukturen på butikkene fordi at vi da sikrer en felles plattform og et felles mål om å drive butikkene på en best mulig måte, sier Odd Arne Larsen i Sport Norge. Han kan fortelle at Sport Norge allerede har planer om å åpne to butikker i Nord-Norge, og at flere er på trappene. Men han kan også legge til at de har avvist butikker som ønsker å bli en del av den nye kjeden.

«Lykkelig skilsmisse»

- Skilsmissen som ble gjennomført med MX-Sport sist sommer var en lykkelig skilsmisse for oss. Vi ønsker at våre butikker skal få best mulig betingelser, og ikke at en kjedesentral skal sitte igjen med mye av pengene. Vi skiltes som venner, men med ulike behov, sier Larsen videre. Han innrømmer imidlertid at deres Sport Outlet-butikker, som i skrivende stund teller 39 dører, også var en medvirkende årsak til at de skilte lag med MX-Sport.

- De likte nok ikke at vi drev med Sport Outlet, selv om vi hele tiden har drevet ryddig med to atskilte enheter i selskapet. Det har ikke blitt og det blir ikke flyttet varer fra våre Sport Norge-butikker til Sport Outlet-butikker, forsikrer han.
De seks MX-Sport-butikkene i Bergensområdet omsatte ved skilsmissen for om lag 200 millioner kroner inkl moms, og omsetningen er ifølge Larsen økende.

Faghandel

- Hva slags butikker ønsker dere at Sport Norge skal være?
- Butikkene skal være rene sportsfaghandelsbutikker. Potensialet for å drive slike butikker i vårt langstrakte land er stort, svarer Larsen, og som ikke vil svare på om butikkene skal ligge tett opptil Sport 1- og Stadion-butikker, som det vil være naturlig å sammenlikne seg med.
- For å si det sånn: Det er mange flinke butikkeiere som har fokus på butikkdrift og faghandel framfor å være bundet av kjededrift. I våre Sport Norge-butikker går rabatten som oppnås ved kjøp hos leverandørene rett til butikkene og ikke til kjedesentralene. Vi kommer til å være minst 15 Sport Norge-butikker innen utgangen av året, og vi er i dialog med mange butikker som ønsker å bli medlem i Sport Norge, sier Larsen. Han legger til at Sport Outlet får tilbud om lokaler hver uke fra store deler av Norge.
- Vi ønsker gjerne at potensielle medeiere tar kontakt med oss. Jo flere vi blir, jo sterkere blir kjeden,   sier han. De seks tidligere MX-Sport-butikkene i Bergen omprofileres i disse dager til Sport Norge-butikker.

Sport Outlet kommet for å bli

- Hva er din kommentar til at en del i bransjen ikke liker Sport Outlet?
- Det er en årsak til at de ikke liker det, og det er bra. Det var få i bransjen som likte at XXL kom. Men akkurat som XXL har Sport Outlet kommet for å bli. Vi har nå 39 butikker, og det er et potensial for opp mot 100 Sport Outlet-butikker i løpet av noen få år, svarer Larsen. Han kan opplyse at for Sport Outlet-butikkene eier «Bergensgutta» 70 prosent, mens de lokale driverne eier 30 prosent. Sport Outlet-butikkene omsetter i år for om lag 600 millioner kroner inkl moms. Og igjen understreker han betydningen av de tette skottene mellom Sport Norge og Sport Outlet.
- Vi har som mange har sagt drevet MX-Sport Bergen som en «kjede i kjeden», så vi vet hva vi holder på med. Med vår bakgrunn er vi godt rigget for framtidig vekst, men det er to ulike datterselskap som står for de to ulike konseptene. Vi har to lagre – et for hvert konsept, men vi deler noen kontorfunksjoner, sier Larsen videre. Til sammen jobber det 45 mennesker ved hovedkontoret i Bergen.