Trelagsprinsippet

Trelagsprinsippet består av innerlag, mellomlag og ytterlag, og er den beste måten å kle seg på for å oppnå best mulig temperaturregulering.

De tre lagene i trelagsprinsippet:

Trelagsprinsippet - illustrasjon gutt med lue og varme klær

Ull eller superundertøy

Det innerste laget skal holde kroppen varm og transportere eventuell fuktighet bort fra kroppen. Plagget bør være tettsittende for at ventileringen skal fungere optimalt, og bør bestå av ull eller syntetisk materiale. Ull holder på varmen og kan absorbere opp mot 30 prosent fuktighet uten at plagget virker vått. Dersom barnet ikke tåler ull, finnes det erstatninger som har de samme egenskapene.

– 2-lags ull er ypperlig hvis man ikke skal ha ull mot kroppen. Det består av superundertøy/ bambus innerst, som holder kroppen tørr, og ull ytterst som varmer. Superundertøy kan også brukes når barnet er i aktivitet, men det mangler evnen til å holde kroppen varm når man er i ro. Det viktigste er å unngå bomull som ikke slipper fuktigheten videre til neste plagg, og som mister varmeegenskapene når det blir vått, sier Berge.

Trelagsprinsippet - illustrasjon gutt med lue og kjeledress

LAG 2 Ull eller fleece

Det mellomste laget består av en eller flere tynne lag med ull eller fleece, og skal fungere som varmende isolasjon, men samtidig være luftig. Det er dessuten dette laget du regulerer temperaturen med. Fleecematerialene har både isolerende og gode fuktighetsledende egenskaper, og tørker svært raskt. Mellomplagget må tilpasses i forhold til temperatur og aktivitet, og er ikke alltid nødvendig ved høy aktivitet. Berge anbefaler alltid å ta hensyn til aktivitet når du kler barnet.

– De yngste som sitter i bæremeis trenger varmere klær enn de eldre som går på tur selv. Barn på tur som er kledd for varmt blir slappe og sure. De vil få en mye bedre opplevelse av turen med riktig påkledning.

Følg med på barnets temperatur ved å stikke fingen ned i nakken og sjekk etter om barnet er svett eller kaldt, sier hun.

Trelagsprinsippet - illustrasjon gutt og jente går på snødekt fjell

LAG 3 Parkdress eller skalljakke og bukse

Ytterlaget er gjerne en skalljakke/bukse eller en hel dress. Dette laget skal være beskyttelse mot vær og vind, og det er en fordel at dette laget er både vindtett og vanntett. Ytterlaget bør også være slitesterkt, og en bør være oppmerksom på at passformen ikke hindrer barnet i å leke og bevege seg. Å kle seg lag på lag gjør at man lett kan regulere varmen ved å ta av og på et lag. I tillegg isolerer luftrommet mellom lagene slik at du holder på varmen.

– Det vil derfor være varmere med flere tynne lag i forhold til færre, tykke plagg. Det er også viktig å ta hensyn til bevegeligheten når man kler på barnet slik at man unngår at det blir for polstret, sier Berge.

besøk Sport Norge på Instagram
besøk Sport Norge på instagram

Hold varmen på hodet og på hendene

Dersom du er kald på hodet, fryser du automatisk mer på hele kroppen. Derfor er det spesielt viktig å ha på seg lue når det er kaldt ute. Også her er det viktig å bruke materialer som ikke holder på fuktigheten. Luen bør være av ull, og helst være vindtett dersom man ikke har hette på jakken.

Til de minste bør luen ha klaffer slik at ørene blir ordentlig dekket. Det er også viktig å holde hendene varme. Her har vær og temperatur mye å si. – På tørre dager er ullhansker/votter varme og behagelige. På våte dager bør det være et vanntett lag utenpå, eventuelt en vott eller hanske med integrert fôr. Til de minste barna er det viktig at vottene ikke blir for stive og klumpete. De har mange skatter som skal plukkes på veien, så gripeevnen er viktig, understreker Berge.

TØRRE FØTTER

Gode og varme sko er også viktig for å gjøre turopplevelsen fin for barna. På en våt høstdag med pøsende regn kan sjøstøvler med isolerende fòr være et godt valg. Da kan sølepyttene på veien bli hoppet i med god samvittighet. – Hvis turen går til fjells er tursko med litt bedre såle og grep å foretrekke. Da er det lurt å velge en modell med en vanntett membran som ventilerer og holder beina tørre. På kaldere dager er en vintersko med membran det beste alternativet. Det er viktig med ullsokker innerst som holder på varmen selv om barnet blir våt eller svett.

Et godt tips er å skifte ut innersålen med en deilig og varm ull frotté-såle, sier hun. Med riktig bekledning er du alltid forberedt for enhver ekspedisjon, enten det er dagstur i nærheten eller langtur i fjellheimen. – Da kan man heller bruke tiden på lek og på å nyte den herlige naturen, smiler Marianne Berge.

tskjorte

Hvordan kle barna

Trelagsprinsippet holder kroppen mest mulig tørr på tur, både innenfra og utenfra. Dette er spesielt viktig i forhold til barn som ofte ikke gir beskjed enten de er våte, kalde eller overopphetede, sier Marianne Berge, innkjøpsansvarlig for tekstil ved Sport Norge på Laguneparken.

Kle barna etter trelagsprinsippet ved å handle hos Sport Norge. Se hva vi fører under bekledning for å følge trelagsprinsippet.