Mats Hjelle på toppen av Skagsnebb

Trygg på topptur

Hva trengs i sekken? Og hva bør man tenke på når man legger ut på topptur?

Mats Hjelle (64) har lang erfaring med sikkerhet i fjellet, både som friluftsentusiast og i regi av arbeidsgiver, Røde Kors og andre organisasjoner.

Han var også en del av utvalget som i 2016 ble satt ned for å revidere Fjellvettreglene som da hadde vært uendret siden 1950-tallet. Mats deler gjerne sine beste tips og råd for sikker ferdsel i fjellet med alle oss andre:

– Før man legger ut på topptur er det veldig viktig å tenke gjennom hvilken tur man skal gå. Hvem skal man gå sammen med, er dette en tur som passer til deltakernes evner, og de forhold som råder i den perioden man skal gå? Man ønsker gode skiopplevelser under trygge forhold - og da er god planlegging i forkant første steg på veien!

Man ønsker gode skiopplevelser under trygge forhold - og da er god planlegging i forkant første steg på veien!

Planlegg og dobbeltsjekk

I planleggingsfasen bør man sjekke skredvarselet på “Varsom.no” og værvarslene på f.eks. “Yr.no” for det området man skal bevege seg i. Bruk papirkart og de ulike digitale kart som er tilgjengelige på nettet.

Flere av disse gir oss mulighet til å se markeringer av områder som er bratte nok til at man kan løse ut skred, og noen viser også markering av hvor langt ut et eventuelt skred kan komme til å gå i terrenget (utløpsområde). Disse kartene kan lastes ned på telefonen og brukes i områder uten mobildekning.

Når man så kommer til området og skal starte selve turen, må man vurdere alle planene på nytt. Stemmer informasjonen man har innhentet med det som faktisk er realiteten?

Unngå utløsningsområder for skred, altså terreng med over 30 grader helning. Vær varsom med krysning av utløpsområder der skred vil kunne komme ned og treffe oss. Unngå terrengfeller som bekkedaler og områder der vi vil kunne bli ført utfor stup, inn mot steiner eller trær.

Husk alltid Fjellvettregel nummer 8: “VEND I TIDE, DET ER INGEN SKAM Å SNU”

HVA SKAL PAKKES MED I SEKKEN?

Mats sin “TOPP 5 PAKKLISTE”:

1. NAVIGASJONSUTSTYR

Kart, kompass, GPS, mobil

2. REDNINGSUTSTYR

“ASSS” - Alltid skredsøker, søkestang og spade

3. FØRSTEHJELPSUTSTYR

Førstehjelpskit, tape, saks++

4. MAT OG DRIKKE

Husk mat og drikke, også på korte turer.

5. EKSTRA KLÆR

Husk alltid klesskift og/eller ekstra yttertøy